Kansızlık Testi

Kansızlık Testi, kişinin vücut kitle endeksine oranla yeterli oranda hemoglobin miktarı olup olmadığını ölçen testtir. Genellikle tek başına

Kansızlık Testi, kişinin vücut kitle endeksine oranla yeterli oranda hemoglobin miktarı olup olmadığını ölçen testtir. Genellikle tek başına hemoglobin ya da hemotokrit sayımı yapmak yerine tam kan sayımı yapmak hem kanda kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin miktarını verir hem de olası bir enfeksiyon ya da sıra dışı kan hücrelerinin artış ya da düşüşü hakkında hekimin bilgi sahibi olmasını sağlar. Kansızlık testi son yıllarda çok kolay olarak otoanalizörler aracılığı ile tüm hastane ve sağlık ocakları ayrıca özel polikliniklerde bile testi yapılabilen bir tahlildir.
Kesin ve hızlı sonuca ulaşmak için yılların tecrübesi ve modern teknolojinin bir arada yer aldığı sağlık merkezimize bekleriz, soru ve görüşlerinizi bizlere iletebilir yada yazının devamına göz atarak konu hakkında daha ayrıntılı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Kansızlık Testi Nasıl ve Kimlere Yapılır:
Kansızlık testi, genellikle bir rahatsızlığı olan kişiye hekimin gerek görmesi durumunda yapılır. Bununla birlikte çocuklarda belirli periyotlarla ve yetişkinlerde yılda bir ya da bir kaç kere hemoglobin sayımı yaptırmak faydalıdır çünkü kansızlık kişinin kilosu ya da dış görünüşü ile doğru orantılı olmayabilir. Kişi geçirdiği bir takım hastalıkların sebebini başka şeylere bağlayabilir. Bu sebeple kansızlık testi son derece kolay ve önemli bir testtir.
Kansızlık testi yapmak için günümüzde sadece bir kaç damla kan yetmektedir. Eskiden manuel yöntemlerle tek tek yapılan kansızlık testi artık çok kolay ve pratik yöntemlerle yapılmaktadır. Kansızlık şüphesi genellikle kişilerde kilo kaybı, diş etlerinde çekilme, tırnaklarda beyaz lekeler ve göz aklarında sararma şeklinde kendini gösterebilir. Bu belirtiler ile kansızlıktan şüphelenilen kişi için hekim tam kan sayımı isteyecektir. Tam kan sayımı tahlilinin içinde hemoglobin ve hemotokrit sayımı da yer alacaktır.

Hemoglobin sayısı yetişkin bir insanda 12-14 olmalıdır. Hemotokrit sayısı ise 42-44 arasında normal kabul edilir. Genellikle +-2 oranı normal kabul edilse de beş birimden daha az oranlar için kansızlık tanımı yapılabilir. Kansızlık testi, sonuçlarına göre anemi ya da anemiye bağlı hastalık olması durumunda hastalığın teşhisine göre hekim tedaviyi seçecektir. Bazen sadece kısa süreli tedaviler kansızlıktan kurtulmak mümkün iken, Akdeniz anemisi gibi genetik hastalıklar için ömür boyu devam edebilen tedaviler söz konusudur.

Kansızlık testi sonuçlarına göre kansızlık belirlenen kişiler için uygun beslenme ve diyette faydalı olur. Özellikle kandaki kırmızı hücre miktarını artıran, kızılcık, brokoli, kırmızı et, kuru bakliyatlar tüketmek faydalı olur.

Konya Kansızlık Testi için alanında uzmanına danışıyor, Kansızlık Testi ve süreci hakkında ayrıntılı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz.

Pin It

Yorum Yap