Anne Adaylarına Beslenme Tüyoları!

Bebek beklediklerini öğrendikleri andan başlayarak anne adayları genellikle iki kişi olduklarını ve daha fazla yemeleri gerektiğini düşünürler, bu

Bebek beklediklerini öğrendikleri andan başlayarak anne adayları genellikle iki kişi olduklarını ve daha fazla yemeleri gerektiğini düşünürler, bu süreçte sağlıklı kilo almak rahat bir gebelik dönemi ve sağlıklı bir doğum için önem taşır. Gebelik döneminde alınan fazla kilolar ve gebeliğe aşırı kiloyla başlamak doğumu güçleştirmekte ve sağlık sorunları yaratmaktadır.
Bebeğin büyümesi, sağlıklı olması, iyi gelişmesi annenin sağlığı ve dengeli beslenmesiyle orantılıdır. Anne adayları bu dönemde sağlıklı beslenmeye özen göstermeli tüm besin gruplarını içeren öğünler tüketmelidir. Hamilelik döneminde 9-12 kilogram almak normal kabul edilir. Hamilelik süresince ağırlığın takibi çok önemlidir. İlk üç ayda 0,5-1 kg, sonraki aylarda ise ortalama 1,5 – 2,0 kg üstünde kilo almamak gerekir.
Dördüncü aydan sonra bebek bekleyenlerin ihtiyacı olan enerji gereksinimine yaklaşık 300-400 kalori eklenmesi yeterli olur. Enerji kısıtlanmasına gidilmez. Aşırı kalori almamak ve dengeli bir kilo alım grafiği için bir gebenin ek olarak günlük 20 gr. protein, 15-20 mg. demir, 500 mg. kalsiyum ve ortalama 300 kalorilik ilave enerji alması yeterli olur.
Gebelikte, normalde gerek duyduğunuz miktarın iki katı kadar kalsiyum gereklidir. Kalsiyum açısından zengin besinler peynir, süt, yoğurt ve yeşil yapraklı sebzelerdir. Günde 1-2 bardak süt içmeniz ya da yoğurt yemeniz gebelikte ortaya çıkan kalsiyum kayıplarını gidermek için doğru bir tercih olur.
Gebelikte artan protein gereksinimi karşılamak için kırmızı ve beyaz et, süt ve süt ürünleri, yumurta, balık, kuru baklagiller (fasulye, mercimek, barbunya…) gibi proteinden zengin besinler önerilir. Protein kalitesi yüksek besinler seçilmelidir. Haftada en az iki öğün kırmızı et tüketin, annenin isteğine göre biftek, köfte şeklinde olabilir ancak az pişmiş olmamalıdır. Özellikle et ve et ürünlerinin iyi pişmiş olmasına dikkat edilmeli, raf ömrü uzun olan katkı maddeleri içeren gıdaların tüketilmemesine özen gösterilmelidir.
Haftada 3-5 gün yumurta tüketin; Yumurta çok kaliteli protein içerir ve hatta mümkünse daha sık tüketilmelidir. Eğer süt içemiyorsanız yoğurt, meyveli yoğurt, ayran, peynir veya çökelek de tüketebilirsiniz. Süt ve süt ürünlerinin pastörize olmasına dikkat edin.

HAFTADA İKİ GÜN BALIK

Ayrıca balıkta proteinden başka bulunan omega 3 yağ asitleri de bebeğin zekâ gelişimi üzerine olumlu etkili maddelerdir. Tüketilen balık taze ve iyi pişirilmiş olmalıdır. Yüksek düzeyde civa içeren balıkların tüketimi sakıncalıdır. Levrek, çipura, somon gibi büyük balıklar tüketilmelidir. Dikkat edilmesi gereken diğer bir husus da suşi gibi çiğ balık içeren Uzakdoğu yemeklerinden uzak durulmalıdır.

 

Pin It

Yorum Yap